Karnın alt kısmında ağrı: Mutlaka her zaman olmasa da, dış gebelik ağrıya yol açabilir. Karnın alt kısmında kalıcı veya keskin ağrı hissetmek, hamile bir kadında dış gebeliği işaret edebilir.
Hamilelik kaybı, ne kadar erken olursa olsun, yıkıcı olabilir. Kaybın ardından daha fazla destek sağlamak için bölgede mevcut destek grupları olup olmadığını doktorunuza sorabilirsiniz.
Bazen de hızlı gelişimi sırasında anne vücudundan yeterli kan alabilmek için organın duvarını aşar. Bu da kan damarlarının duvarını bozarak ani kanamalara neden olabilir.
Eğer ay içinde 2 kez adet görüyorsanız ya da anormal vajinal kanama yaşıyorsanız belirtilerinizi değerlendirmek için sağlık profesyoneliyle görüşmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Hormonal dengesizlikler veya belirli sağlık sorunları gibi diğer etkenler de menstrüasyon süreçlerinde değişime neden olabilir.
Gebelik testi pozitif ise test uygulandıktan iki hafta sonra anne adayı ultrason ile görüntüleme için çağrılır. Eğer bu ultrason görüntülenmesinde testin pozitif sonucuna rağGentlemen gebelik oluşumu gözlemlenemiyor ise doktor ilk olarak dış gebelik ihtimali üzerinde durur. Sonrasında ise gerekli testler uygulanarak eğer dış gebelik söz konusu ise tedavi planlaması oluşturulur. Yazımızın devamında tüp bebek tedavi sürecinde en çok merak edilen konulardan olan dış gebelik konusu hakkında dış gebelik nedir, tüp bebekte dış gebelik olurmu, tüp bebek tedavisinden sonra dış gebelik belirtileri nelerdir ve tüp bebek tedavisinden sonra dış gebelik neden olur soruları ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Eğer tüpler patlarsa kan karın boşluğuna ilerler ve yoğun dış gebelik çözümü ağrı oluşturur. Oluşan ağrılar pelvis bölgesinde hissedilirken bazı durumlarda ise omuz ve boyuna kadar ilerleyebilir. Bu şikayetleri olan anne adaylarımız hiç vakit kayıp etmeden en yakın sağlık kuruluşuna giderek gereken müdahaleleri yaptırmalıdır.
Dış gebeliklerde genellikle kese oluşumu ve embriyo gelişimi olmamaktadır. Embriyo rahme ulaşamadan tüplere tutunmakta ve kendisine gelişebileceği uygun bir ortam bulamamaktadır.
Dış gebelik fark edilmediği ve doktora gidilmediği durumda semptomlarına bağlı olarak kilo kaybı yaşanabilir.
Ancak bazı etmenler ektopik gebeliği daha muhtemel hale getirebilir. Dış gebeliğe neyin sebep olduğuna dair sorulara yanıt niteliğindeki bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Bir tarafta veya her iki tarafta da bıçak saplanır tarzda veya kramp şeklinde ağrı hissedilebilir.
Bağırsak sorunları: Dış gebelik, bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabilir. Bu da kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Gebelik esnasında bulaştığında, bebeğin gelişimini bozan ve sakatlığa neden olabilecek bazı enfeksiyonlar vardır. Bunlar bazı kan testleri yapılarak araştırılır. Bu hastalıklara karşı bağışıklığı olmayan kadınlara gebelik öncesi aşı uygulanır. Geç ve güç gebe kalan hastalara gebeliği kolaylaştıracak ve yumurtlama zamanını belirleyecek önerilerde bulunulur.
Tüplerin bağlanması olarak bilinen tüp ligasyonu işlemi de kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağAdult males ektopik gebelik riskini artırabilir.
Partnerleriniz cinsel birliktelik sayısını sınırlamak ve prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltmaya gardenımcı olur.